Staj Uygulamalarında Sıkça Sorulan Sorular

STAJ UYGULAMALARI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR 

1.      NERELERDE STAJ YAPABİLİRİM?

Normal şartlar altına hangi programın öğrencisi iseniz o programın özelliklerini içeren konularında faaliyet gösteren yerlerde staj yapmanız gerekmektedir. Örneğin Bankacılık Programı öğrencisi iseniz Finans-Bankacılık ile ilgili bir firmada staj yapmanız gerekmektir. Çünkü staj yapmanın amacı okulda almış olduğunuz teorik eğitimin iş hayatındaki uygulamalarını bizzat yaşayabilmektir.

Ancak staj yerinizle ilgili son kararı Bölüm danışmanlarınızdan alacığınız bilgilere göre vermeniz gerekmektedir. Kısacası nerelerde staj yapabileceğinizi Bölüm danışmanlarınıza resmi başvuruyu yapman önce mutlaka sorunuz. 

2.      STAJ YERİMİ NASIL BULACAĞIM?

Öğrenci staj yapmayı istediği firmalar ile ilgili ön araştırmaları öncelikle kendisi yapar. Bölüm Danışmanlarınızın size belirtilmiş özelliklere sahip firma/kurum/kuruluşlarla yüz yüze veya yazışarak görüşmeler yapmalı, bu firmalara durumu anlatıp staj için kendileri ile çalışmak istediğinizi belirtmelisiniz.

3.      STAJ YERİ BULAMADIM NE YAPMALIYIM?

(29 Mart  - 20 Mayıs) 2022 tarihleri arasında geçecek  süre bir staj yeri bulma konusunda yeterlidir. Bu süreçte hocalarından da destek alabilir. Bu tarihler arasında öğrencinin mutlaka staj yerini belirlemiş olması gerekir. Bu tarihler arasında staj yerini hala bulamamış öğrenciler staj yapamazlar.

4.      BEN ZATEN BİR İŞYERİNDE ÇALIŞIYORUM STAJIMI BURADA YAPABİLİR MİYİM?

Evet yapabilirsiniz. Günümüzün ekonomik şartları gereği, bir işyerinde ücretli olarak çalışmakta olan (ve bu durumunu; maaş bordrosu, ücret belgesi, kurum kimliği, resmi yazı vs. ile sınıf danışmanı veya program koordinatörüne ispat eden) öğrencilerimizin halen çalıştıkları yerde staj yapmalarında sakınca yoktur.

Ancak okumakta olduğunuz programla çalışmakta olduğunuz kurum/kuruluş/işyeri’nin faaliyet alanın uyuşmayabilir (Maliye Programı’nda okuyan bir öğrencinin, bir mali müşavirin yanında ücretli çalışıyor olması gibi). Böyle bir durumunuz varsa staj dosyasının nasıl doldurulması gerektiği gibi konularda Bölüm danışmanlarınızla staja başlamadan önce mutlaka görüşmelisiniz.

5.      HERHANGİ BİR NEDENDEN DOLAYI “STAJ BAŞVURU FORMU”NU İSTENİLEN ŞEKİLDE VE/VEYA BELİRTİLEN TARİHTE GETİRMEZSEM NE OLUR?

Özür sınavlarının uygulandığı haller haricinde herhangi bir nedenden ötürü; ilgili alanları doldurulmamış, eksik, okunaksız, imzalanmamış, onaylanmış bir formla veya (20Mayıs 2022) tarihinden sonra Öğrenci İşleri veya Bölüm danışmanına ulaşan formlarla yapılan başvurular kabul edilmeyecek bu öğrenciler staj yapmamış sayılacaktır.

6.      STAJ BAŞVURU FORMUMU GEREKTİĞİ ŞEKİLDE VE BELİRTİLEN TARİHTE BÖLÜM DANIŞMANIMA VEYA ÖĞRENCİ İŞLERİNE VERDİM. PEKİ, BU FORMLARDAN BİRİNİ DAHA SONRA GERİ ALACAK MIYIM? ALACAKSAM KİMDEN VE NE ZAMAN ALACAĞIM?

Eğer dilerseniz veya staj yapacağınız işyeriniz sizden talep ederse; daha önce Bölüm Danışmanı veya Öğrenci İşlerine teslim ettiğiniz İş Yeri Başvuru Formları’ndan birini, SGK girişiniz yapılmış olarak, ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSUN’DAN teslim alabilirsiniz. İstemezseniz zorunluluk yoktur.

7.      BU YIL STAJ YAPMASAM OLUR MU?

Bir öğrenci; staj yapmama, stajdan başarısız olma veya stajının geçeriz sayılması durumu ile giriş yılından itibaren en çok 1 yaz staj yapmayabilir. Eğer 1. yapmayışınız değilse bir sonraki yıla bırakabilirsiniz. Ancak şunu unutmayın tüm derslerinizi vermiş ve not ortalamanızla mezun durumda bile olsanız stajınızı yapmadıysanız mezun olamazsınız, okulunuz uzamış olur.

8.      GEÇEN YIL STAJ YAPMAMIŞTIM VEYA STAJDAN BAŞARISIZ OLMUŞTUM. BU YIL YAPMAK ZORUNDAMIYIM?

Daha önce 2 yıl üst üste staj yapmayan, yapamayan veya her hangi bir nedenden dolayı başarısız olan (başvuruyu yapıp hiç gitmeme, yarım bırakma, işyerinden çıkarılma, staj dosyasını gerektiği gibi doldurmama, mülakat sonunda 100 üzerinden en az 65 not alamama vs. gibi) öğrencilerin bu yıl mutlaka yapmaları gerekir. Yapmamaları veya yapıp da herhangi bir nedenden dolayı 3. kez başarısız olmaları halinde öğrencilerin okuldan kaydı silinir.

 

9.      KİMLER STAJ YAPAMAZ?

Daha önce stajını yapıp başarılı olanlar, 2021–2022 Akademik Yılı Güz ve/veya Bahar Dönemlerinde herhangi bir veya daha fazla dersten devamsızlıktan kalmış olanlar, harcını yatırmayanlar, bu yarıyıl için ders kaydını yaptırmayanlar staj yapamazlar.

10.  STAJA İSTEDİĞİM TARİHTE BAŞLAYABİLİR MİYİM?

Stajınıza sadece 13 Temmuz 2022 gününde başlanacaktır.

11.  STAJIMI KAÇ GÜN YAPACAĞIM?

Yönetmelik gereği öğrencilerimizin en az 30-45 gün staj yapmaları gerekmektedir. Bu 30-45 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim” Siirt Üniversitesi Rektörlüğü tarafından ödenecektir. Dileyen öğrenciler en 30 iş günü tamamlamak kaydıyla daha uzun süre de staj yapabilirler. Ancak (30) günün üzerindeki stajlarda üniversitemiz sigorta primlerini ödeyemeyecektir. 30 günden daha uzun süreli staj yapmak isteyene öğrencilerimizin bu durumu bilmeleri ve staj yaptıkları işletmeye bu durumu bildirmeleri gerekmektedir.

Bu arada puantaj Çizelgeleri ve Staj Dosyasının 30 gün üzerinden doldurulması yeterlidir, 30 günden fazla staj yapan/yapmak isteyen öğrencilerimizin daha sonraki günler için bu evrakları doldurması ya da düzenlemesine gerek yoktur.

12.  STAJ YAPACAĞIM İŞYERİ SİGORTALI OLUP OLMAYACAĞIMIZI SORUYOR, NE CEVAP VERMELİYİM?

5510 sayılı yasa gereğince staj başvurusunda bulunan öğrencinin 30 gün için “iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta primlerinin ödeme yükümlüsü SİİRT Üniversitesi Rektörlüğü’dür. İşyeri yetkilisi tarafından formun ilgili alanının onaylanıp, belgenin öğrenci ile okula ulaştırılmasından sonra; SGK e-bildirge üzerinden, ilgili tarihleri kapsayan Sosyal Güvenlik Girişi üniversitemizce yapılacaktır. Bu konu ile ilgili bilgi zaten başvuru formunun üzerinde Yüksekokul Müdürümüz tarafından imzalanmış şekilde yer almaktadır. İş yeri yetkilisinin formu okuması yeterli olacaktır. Bunun dışında okulumuz başka bir yazı veya belge vermemektedir.

13.  BEN ZATEN SİGORTALI OLARAK BİR İŞYERİNDE ÇALIŞIYORUM VEYA DAHA ÖNCE SİGORTA GİRİŞİM VARDI YİNE DE SİGORTALANACAK MIYIM?

Üniversitemiz, yasada belirtildiği için “Stajyer Öğrenci” olacağınızdan sizi sadece “iş kazası ve meslek hastalıkları”na karşı sigortalayacaktır. Bu sigorta emeklilik veya sağlık hizmetlerinden yaralanmanızı sağlamaz veya eğer hali hazırda sigortalı olarak çalışıyorsanız bu haklarınızdan yararlanmanızı engellemez.

14.  STAJ İÇİN ÜCRET ALACAK MIYIM?

SİİRT Üniversitesi staj yapan öğrencilerine herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Ancak staj yapılan bazı özel kuruluşlar belli bir miktar ücret veya ulaşım/yemek imkânı yaratmaktadır. Bu tamamen öğrenci ile staj yapacağı kurum arasındaki anlaşmaya bağlıdır.

15.  STAJIM NE ZAMAN BİTECEK?

Staj başvuru formlarında “Staja Başlama Tarihi” olarak bu sene için 13 Temmuz 2022’i olacaktır ve herhangi bir geçerli mazeretiniz olmaksızın ara vermedi iseniz stajınız 30 takvim günü sona erecektir. Sonuçta haftada 4–5 gün staj yapmış olarak 30-45 günü tamamladığınızda ve toplam 30-45 günlük puantaj çizelgelerini okulunuza ulaştırdığınızda stajınız bitmiş sayılır. Burada dikkat edilecek puantaj çizelgesinin stajın bitimden en geç 2–3 gün sonra (yani toplam 30-45 gün bittikten en geç 2–3 gün sonra) okula ulaştırılmasıdır.

Aynı şartlar altında staj başvuru formlarında “Staja Başlama Tarihi” olarak eğer 13 Temmuz 2022’ seçtiyseniz ve herhangi bir geçerli mazeretiniz olmaksızın ara vermedi iseniz stajınız 30 takvim günü sonunda yani 24 Ağustos 2022 tarihinde sona erecektir.

Eğer geçerli bir mazeretiniz varsa 30 günü bu tarihte tamamlayamıyorsanız; …… Ağustos 2022 tarihine kadar tamamladığınız gün için puantaj çizelgenizi en geç ….. Ağustos 2022 tarihinde okulunuza ulaştırarak kalan günlere de bu tarihten sonra devam edebilirsiniz. Sonuçta haftada 4–5 gün bile olsa staj yapmış olarak 30 günü tamamladığınızda ve toplam 30 günlük puantaj çizelgelerini okulunuza ulaştırdığınızda stajınız bitmiş sayılır. Burada dikkat edilecek nokta; puantaj çizelgesinin stajın bitimden en geç 2–3 gün sonra (yani toplam 30 gün bittikten sonra en geç 2–3 gün sonra) okula ulaştırılmasıdır.

16.  STAJIMA BAŞLAMIŞTIM AMA BİR SÜRE SONRA İŞ YERİNDEN ÇIKARILDIM (VEYA STAJI BRAKMAK ZORUNDA KALDIM), ŞİMDİ NE OLACAK?

Eğer stajınıza başladıktan bir süre sonra stajınızı yaptığınız işyerinden çıkarılırsanız bunun nedeninin belirten ve KURTALAN MESLEK YÜKSEKOKULU MÜDÜRÜLÜĞÜ’ne hitaben yazılmış bir yazıyı işyeri yetkilinizin onayı ile ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSU’na getiriniz.

17.  PUANTAJ ÇİZELGESİ NEDİR?

Puantaj çizelgeleri bir nevi yoklama çizelgesi niteliğindedir. Bir kişinin hangi günler işe gittiğini ve belirtilen dönemde toplam kaç gün çalıştığını gösterir. Bu çizelgeler primlerin yatırılması için gereken hesaplamalarda kullanılır, yani o kişi için kaç günlük ve hangi günler için prim yatırılacağını gösterir.

18.  PUANTAJ ÇİZELGESİNİ ZAMANINDA GETİRMEZSEM NE OLUR?

Puantaj çizelgelerini zamanında getirmeyen öğrencilerin stajı, 30 günü tamamlamış bile olsalar geçersiz sayılır. Bu nedenle emeklerinizin boşa gitmemesi için çizelgeler üzerindeki açıklamaları dikkatlice okuyunuz ve teslim tarihlerinin kaçırmayınız.

19.  PUANTAJ ÇİZELGELERİMİ NE ZAMAN OKULA ULAŞTIRMALIYIM?

Bu konu ile ilgili açıklamalar puantaj çizelgelerini yer aldığı  EXCEL olarak hazırlanmış “PUANTAJ ÇİZELGESİ” ni belirtilen tarihlerde gönderiniz.

Eğer tek bir çizelgede 30 günden eksik kalıyorsa ( sağlık sorunu gibi geçerli nedenlerden dolayı) kalan günler için bir sonraki dönemin puantaj çizelgesini de üzerinde belirtilen tarihlerde okula ulaştırmalıdır. Sonuçta toplam 30 günü tamamlayana kadar, gerekiyorsa her dönem (yani ilgili ayın bitmesini beklemeden ) puantajını üzerinde belirtilen tarihlere kadar doldurtup de okula ulaştırmalıdır.

20.  PUANTAJ ÇİZELGELERİMİ KİME VERECEĞİM?

Puantaj Çizelgeleri; Danışmanlara, Md. Yrd.’sına veya ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSU’na ulaştırılmalıdır. Kendiniz veya bir yakınınız/tanıdığınız tarafından elden getirilebileceği gibi, posta veya kargo ile de gönderilebilir. Ancak ıslak imzalı ve kaşeli olmaları zorunludur (yani faks, e-posta olamaz). İlgili tarihte ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSU’na ulaşmayan (ya da başkalarına gönderilen) puantajlar nedeni ile staj geçersiz olacaktır, bu hususa dikkat ediniz. ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSU’nun yazışma adresi puantaj çizelgesi dosyasında mevcuttur.

 

21.  PUANTAJ ÇİZELGEMİ GEREKLİ ŞEKİLDE DOLDURDUM VE ÖĞRENCİ İŞLERİ BÜROSU’NA TESLİM ETTİM. YAPMAM GEREKEN BAŞKA BİR İŞLEM VAR MI?

Eğer 30 günü bir seferde tamamladıysanız, Puantaj Çizelgenizi üzerinde belirtilen şekilde doldurup en geç ilgili tarihte okula ulaştırdıktan sonra stajınız bitmiştir. Eğer 30-45 günü bir puantajda tamamlamadıysanız tamamlanana kadar aynı şekilde puantaj çizelgesi doldurup okulumuzun öğrenci işleri bürosuna ulaştırmaya devam ediniz.

 

Staj işlemlerini ile ilgili olarak son yapacağınız şey ise Staj Dosyanızın içinde yazdığı ve bölüm danışmanlarınızın size anlattığı şekilde doldurulması ve işyeri yetkililerine onaylatılmasıdır. Bunları da yaptıktan sonra stajınız tamamlanmış olacaktır.

22.  STAJ DOSYAMI KİME VE NE ZAMAN TESLİM EDECEĞİM?

Staj dosyalarının teslimi 2022/2023 Akademik Yılı Güz Dönemi’nin ilk haftası  boyunca yapılacaktır. Dosyalarınızı bölüm Danışmanınız bu haftanın iş günleri boyunca teslim edebilirsiniz. Daha önceki tarihlerde göndermeniz veya getirmeniz gerekmez.

23.  STAJ DOSYAMI NASIL TESLİM EDECEĞİM, DEĞERLENDİRME SINAVI YAPILACAK MI?

Değerlendirmeler tamamen bölüm Danışmanlarınız ve  STAJ KOMİSYONU tarafından yapılacaktır. Değerlendirme şekline de (sözlü veya dosya üzerinden) yine bu komisyon karar verecektir.

Buna göre dosya teslimini elden yapabileceğiniz gibi eğer bölüm Danışmanı veya öğrenci işleri kabul ederse kargo veya posta yolu ile de yapabilirsiniz. Bu konudaki bilgileri bölüm Danışmanı veya öğrenci işleriyle irtibata geçerek onlardan öğreniniz.

24.  STAJ DOSYAMI BELİRTİLEN TARİHTE TESLİM ETMEZSEM NE OLUR?

Eğer dosyanızı mazeretsiz olarak 2022/2023 Akademik Yılı Güz Dönemi’nin ilk haftası  getirmezseniz daha sonraki haftalarda kabul edilmeyecektir. Mazeretiniz olduğunu düşünüyorsanız özür sınavlarında yapıldığı gibi sağlık heyeti raporu, ölüm belgesi vs. ile belgelendirmek zorundasınız.

Dosyaların son teslim tarihi ilgili eğitim öğretim yılının ilk haftası olan ilk iş günü başlayıp aynı haftanın son iş günü sona ermektedir.

NİHAT AYDIN
Güncelleme : 16.03.2022 14:30:51